WordPress Interview Questions & Answers

WordPress Interview Questions & Answers

Spread The Love

In this Article, We'll be discussing Top WordPress Interview Questions and Answers So, let's Start the Questions with Answers

 1. What is WordPress?

Ans. WordPress is a free blogging platform or you can say that its an Open Source platform in which you can create attractive and eye catching websites, Blogs, Themes, Plugins and many more. In a Technical Language, WordPress is the most Popular , open source Content Management System written in PHP Language. There are more than 70 million websites have created on WordPress. One of the most popular website https://techcrunch.com/ , https://www.sonymusic.com/ are created on WordPress.

2. Why WordPress ?

For Non-technical Person :
There is no need for coding knowledge in WordPress Blogging. Because In WordPress, even the non-technical person can create responsive, attractive, versatile Blogs or Web sites.

For Technical Persons:

If you have technical skills in PHP and wants to develop yourself into programming than WordPress is for you! You can Create Plugins, Themes, Blogs, Websites and so on in very attractive way on wordpress.

 3. What is the current version of WordPress?

Ans. The Current Version of WordPress is 4.9.8.

 4. What is the prefix of WordPress tables by default?

Ans. By default, wp_ is the prefix for WordPress, You can Change this default Prefix.

5. How many tables are there in WordPress by default?

Ans. 12 Tables.

6. Which file is required to include for the execution of dbDelta function?

Ans. Upgrade.php file is required for the Execution of dbDelta function which is in wp-admin/includes/upgrade.php.

Note: Because dbDelta function is declared in upgrade.php file.

7. In which cases you don’t see plugin menu?

Ans. You can’t see your plugin menu when the blog or site is hosted on free wordpress.com as you cannot add plugin there. and also if, you don't have an administrator access, you can't see the Plugin menu.

8. What are the types of hooks in WordPress and mention their functions?

Ans. There are two types of hooks

1) Action hooks

2) Filter hooks

9. What are the plugins you can use to create a contact form in WordPress?

Ans. To create a contact form in WordPress, you can use a free plugin contact form 7 and Contact Bank.

10. Do de-activated plugins slow down a WordPress site?

Ans. No, because WordPress only loads the active plugins and ignores everything else.

11. What are meta-tags?

Ans. Meta-tags are keywords and descriptions for WordPress Posts / Pages.

12. Can you host WordPress using  Amazon web services such as EC2, RDS, EBS, etc.?

Ans.Yes, Of course you can host using Amazon web services.

13. Why is wordpress.com considered more secure than wordpress.org?

Ans. WordPress.com is considered more secure than wordpress.org because They limit the themes and does not allow installing the Plugins. And Security is depending on the Hosting Company, how they host your Website.

14. How to Install a Plugin?

Ans. Visit my Page to know How to Install a New Plugin in WordPress.

15. How to Install a Theme?

Ans. Visit my Page to know How to Install a New Theme in WordPress.

16. What is the Best Backup Plugin?

Ans. If talked about Premium Version BackupBuddy is the most popular WordPress backup plugin. UpdraftPlus is an also popular WordPress backup plugin and good thing is that Its a free Version.

17. What is the The Best WordPress SEO plugin?

Ans. Without any doubt,  Yoast SEO is the Best SEO Plugin for WordPress.

18. What do you mean by a custom field in WordPress?

Ans. Custom fields, also referred to as post meta, is a feature in WordPress which allows users to add additional information when writing a post.

19. What are Taxonomies?

Ans. A Taxonomy is a fancy word for classifying/grouping of things. Taxonomies can be hierarchical (with parents/children) or flat.

20. What are the two Uninstall methods of WordPress Plugins? 

Ans. Method 1: register_uninstall_hook :  To set up an uninstall hook, use the register_uninstall_hook() function:

register_uninstall_hook(__FILE__, 'pluginprefix_function_to_run');

Method 2: uninstall.php : To use this method you need to create an uninstall.php file inside the root folder of your plugin. This magic file is run automatically when the users deletes the plugin.

Here is an example deleting option entries and dropping a database table:
// if uninstall.php is not called by WordPress, die
if (!defined('WP_UNINSTALL_PLUGIN')) {
    die;
}
 $option_name = 'wporg_option';
 delete_option($option_name);
 // for site options in Multisite
delete_site_option($option_name);
// drop a custom database table

 

  • 7
    Shares

Himani Bhardwaj

I Himani Bhardwaj founder of Plugins Reviews and also a Professional Developer. I'm a Passionate self-made Girl and plays an active role in the activities of WordPress Plugin Reviews I have also attended Chandigarh WordPress Meetup Sessions. I run an online website geared to help those who wants to Know about WordPress Topmost Plugins, Themes and also who wants to learn about PHP Concepts

This Post Has One Comment

  1. Thank you, Himani.

    The most common question that I found is what’s the current version of WordPress and why to use WordPress.

    Anyway, thanks for posting the huge list of questions of WordPress

Leave a Reply

Close Menu